Erfaringer med ku-kalvsamvær

Her kan lese om erfaringene med ku- og kalvsamsvær på gården Stortelneset på Tynset.

I 2013 kom høstens første kalv litt tidligere enn planlagt, og det ville ta flere dager før vi kunne forvente den neste. Vi driver økologisk, og hadde et gammelt båsfjøs fra tidlig 70-tall. Kua og kalven gikk sammen i en ungdyrbinge som fungerte som kalvingsbinge. Etter noen dager skulle kalven over i kalveboks, og kua ut på beite. Da ville kalven bli igjen aleine i fjøset på dagtid. Dette syntes vi var stusslig, og valgte å sende den med ut sammen med kua og de andre, og se hvordan det ville gå. Mora hadde veldig sidt jur, så kalven hadde ikke lært seg å amme. Derfor gikk vi ut på beitet midt på dagen og fôra mjølk fra flaske som vi ellers ville ha gjort inne. Dette fungerte bra.

Les hele artikkelen fra Buskap 4 i 2023 HER

Siste nytt

Med kurs mot eliten

Bilde …

For å bli avlsokse for NRF og Geno, må kalven passere et nåløye. Vi har fulgt 12391 Laupen fra kalv til eliteokse, og nå er det Laupen-avkom i kyr over hele landet. Det hadde ikke vært mulig uten sædruta!

Det gode liv for både folk og dyr

Bilde …

– Vi blir ikke rike, men vi har det godt!

Dyrking av fôrmais i mer marginale strøk

Bilde …

Fôrmais kan gi store avlinger, lavere produksjonskostnader og et godt, smakelig og næringsrikt fôr som kan øke grovfôropptaket.Ingress

Enklere, billigere og raskere

Bilde …

Med de nye gule øremerkene og innsending med tankbil er det mulig å få GS analyseresultat allerede da kvigekalven bare er to uker gammel.

To populære eliteokser

Bilde …

Denne gangen har vi valgt oss ut 12415 NR Ulheim og 12421 NR Sjursplassen-ET. Disse er blant «vinnerne» i Geno avlsplan da vi ser at begge oksene har høye prognoser og forventes mye brukt framover våren. De er begge distribuert regionalt, og vil bli lansert over hele landet fra mars